ÄVENTYR – OUTDOOR

Bästa förutsättningar för äventyr!

Vill du arbeta professionellt inom äventyr och guidning? Äventyr på Järvsögymnasiet är utbildningen för dig som gillar downhill, alpin skidåkning, forsränning, klättring, kajakpaddling, MTB, zipline och fjällvandring. När du går ut gymnasiet kan du välja att arbeta som guide i någon eller några av ovanstående aktiviteter, starta eget företag eller plugga vidare. Valet är ditt!

I Järvsö samlas väletablerade namn inom cykel, alpint, fors och klättring. Bättre plats och förutsättningar är svårt att finna för den som vill ha en utbildning inom äventyr med cykel (downhill, XC, enduro), klättring, alpint, fjällguide och fors i en av Sveriges hetaste turistorter.

På Järvsögymnasiet utvecklar vi just nu vår äventyrsutbildning med fördjupning inom cyklingprofil eller vår bredare outdoorprofil. Järvsögymnasiet ligger mitt i Järvsö med närhet till mängder av arenor för av olika outdoor aktiviteter som fors, skidåkning, klättring, friluftsliv och massor andra aktiviteter.

Äventyr – Outdoor, på naturbruksprogrammet inriktning naturturism

Utbildningen ger dig inspiration, kunskap och verktyg för att arbeta och utvecklas som människa och äventyrare i naturens alla element. Studierna varvas med teoretiska och praktiska moment, intressanta studiebesök och genomtänkt praktik på företag inom äventyrsbranschen. Du utvecklar ditt ledarskap genom hela utbildningen och din kompetens som företagare likaså då stor vikt läggs vid ledarskap och entreprenörskap vid sidan av det praktiska utövandet av äventyrsaktiviteter.

Som äventyrsguide är du ofta egen företagare och inom äventyrsbranschen finns många initiativrika människor med egna idéer de vill förverkliga, kanske är du en av dem? Järvsö är unikt då man ser till utbudet av aktiviteter och nivån arenorna håller. Vi har ett nära samarbete med flera starka aktörer i trakten såsom Järvsöbacken, Järvsö bergscykelpark, Upplev Järvsö, Järvsöguiderna och Orbaden Zip & Climb. En stor del av din utbildning kommer att vara knuten till dessa aktörer när det gäller såväl kurser som praktik, samtidigt ser vi oss också om och genomför aktiviteter på annat håll.

15 veckors praktik på några av företagen som är nämnda ovan ingår i utbildningen, mestadels i årskurs 2 och 3. Har du egna önskemål när det kommer till praktikplats på annan ort, och kanske till och med en kontakt är även det ett alternativ vi ser positivt på. I årskurs 3 finns möjlighet till utlandspraktik under fyra veckor för den som vill i genoms skolans engagemang i europaprojeket Erasmus+.

Samarbetspartners på Äventyr – Outdoor

Vi presenterar här nedan de samarbetspartners och arenor vi använder oss av lokalt i Järvsötrakten, tillsammans finns både djup och bred kompetens för att få ut max av de aktivitetsarenor vi har att tillgå.

Järvsö bergscykelpark är en framgångssaga som sedan invigningen den 6 juni 2010 kommit att etablera sig som den främsta Downhillarenan i landet. Banorna är konstruerade av det Kanadensiska företaget Gravity Logic, baserade i Whistler. De gjorde allt rätt från början vilket bidragit till att ge cykelparken den status den har idag. Se mer om Järvsös enorma utbud av cykelarenor under inriktningen Äventyr Cykel. Dessa arenor och aktiviteter kommer även du som väljer Äventyr Outdoor att använda dig av i utbildningen.

Järvsöbacken är en alpin anläggning med 23 nedfarter och inför säsongen 23/24 invigdes en ny sexstolslift och ytterligare tre nedfarter. I anläggningen finns Järvsö snöpark med hopp, rails och en Big Air Bag! Här spenderar vi mycket tid under snösäsongen. Elin Dubeau som bla har idrottsundervisningen på skolan har också elittränarlicens alpint, och med hennes hjälp och andra instruktörer i olika discipliner blir tiden i backens olika delar värdefull och utvecklande.

När det gäller allt som händer i forsen är Upplev Järvsö de som leder och utbildar. Pelle och Annis har de högsta certifikaten inom kajak, forskajak och forsränning som går att få, och det är Pelle och Annis som utbildar andra som vill gå hela vägen i certifikatstegen. Forsen vi mestadels använder är belägen endast 20 minuter från Järvsö. De har dessutom såväl långfärdsskridskor som snöskor på sin reportoar. En plogad bana för långfärdsskridskor finns på Kalvsjön i närheten av Järvsö, perfekt för oss som äventyrare!

Ett par mil söder om Järvsö ligger Zip & Climb, här åker vi zipline i flera olika banor. Dessutom finns landets snabbaste Tandembana här i Orbaden, 80 km/h och 500 meter lång – tillsammans med din klasskompis, eller kund om du gör delar av din praktik här? Förutom Zipline finns tre höghöjdsbanor och en Via Ferrata, vilket är en fastbultad stålvajer i vilken man säkrar sig och klättrar längs bergväggen. Det här är bra träning inför bestigningen av Kebnekaise där det finns en liknande stålvajer, en resa till Kebnekaise har du möjlighet att genomföra under din gymnasietid. Det här är en jättebra anläggning att lära sig ansvar, säkerhet och guidningens konst i, vilket vi också gör.

Sist men verkligen inte minst har vi Järvsöguiderna som vi jobbar i nära samspel med när det gäller aktiviteter av alla de slag, inte minst när det kommer till snöskoter och toppturer. Förarbevis för snöskoter liksom fyrhjuling hålls av Järvsöguiderna. Men vid sidan av aktiviteterna är också värdskapet och ledarskapet i en grupp något vi arbetar mycket med i samspel med Järvsöguiderna. Du som elev ska gå från att iakta, till att hjälpa till och vara “Tail guide”, för att i årskurs tre till sist leda grupper som “Lead guide”. Med sin expansion i Vemdalen inför säsongen 23/24 öppnas också nya möjligheter för dig som elev på Järvsögymnasiet, både när det gäller aktiviteter och praktik.

Förutom dessa aktörer tar vi också in externa kompetenser i klippklättring, sjukvård i fält med mera. Mer traditionellt friluftsliv, vandring, guidningar av externa grupper, överlevnad i terräng, bergsbestigningar, ledarskap etc hanterar våra lärare utan extern expertis. Lärarna deltar och är en del av alla moment i utbildningen.

ÄVENTYR – CYKEL

Äventyr – Cykel på naturbruksprogrammet inriktning naturturism

Vill du utveckla din cykling? Här i Järvsö finns optimala förutsättningar för att utveckla din cykling inom alla cykeldiscipliner men framförallt inom gravity (Downhill och Enduro). Redan nu har vi på skolan elever som tävlar och utvecklas inom gravity. Vi tränar både downhill, XC, enduro och pumptrack under skoltid och på fritiden så klart! Som cykelelev på Järvsögymnasiet ges du förutsättningar att bygga kontakter med stora cykelprofiler, utveckla din cykling men också skapa förståelse för cykelvärlden.

Gillar du att hänga i Sveriges bästa, och en av världens främsta downhillparker och ska söka till gymnasiet inför hösten?

  • Gillar du Downhill, adrenalin och vill utvecklas i din cykelsport, men inte nödvändigtvis tävla, utan ha tre fantastiska gymnasieår?
  • Vill du elitsatsa? Du kanske deltar i svenska cupen redan nu och deltagande i europacupen är målet?
  • Vill du cykla och ha kul under tre år och samtidigt plugga naturvetenskap för bredast tänkbara behörighet till universitetet?

Oavsett vilket är en plats på Järvsögymnasiets utbildning Äventyr – Cykel det du söker!

Vi har ett tätt samarbete med Bergscykelparken (JBP) och med vår prioritering av mesta möjliga cykeltid i kombination med lärare och cykelinstruktörer på den allra högsta nivån är vår fasta övertygelse att redan från start vara den vassaste Downhill/Enduro-utbildningen i landet.

Samarbetspartners på Äventyr – Cykel

De instruktörer vi kontinuerligt arbetar med idag och som kommer jobba vidare i än större utsträckning på Äventyr – Cykel är: Tim Hedman, Lina Skoglund och Steve Murphy. Alla tre med starka meriter från tävlingsarenorna där Tim fortfarande är aktiv, och vad som är än viktigare är den pedagogiska färdighetsnivån hos alla tre.

Lina och Steve har under många år arbetat som cykelinstruktörer och är också de instruktörer som arbetar tillsammans med JBP och sköter all utbildning för deras räkning. Lina och Steve är erkänt mycket skickliga på att se vad som behöver justeras och tränas på för att kunden ska ta nästa steg i sin utveckling. Se mer om Lina, Steve och deras företag på Better MTB.

Tim är flerfaldig SM-vinnare, vinnare av svenska Downhillcupen, flera framskjutna placeringar i europacupen samt landslagscyklist i EM och VM. Vid sidan av alla meriter från tävlingsarenorna är Tim också en skicklig mekaniker och cykelutvecklare vid sidan av sitt arbete på Järvsögymnasiet. Att hantera mekaniska problem som uppstår samt dagligt underhåll av cykeln är viktigt som cyklist. Inte minst på tävling då du behöver ha kunskaper och färdigheter för att reparera din cykel om olyckan är framme, istället för att vara i händerna på andra. Utanför barmarkssäsong använder vi en del av tiden till att utveckla vana och säkerhet i reparation och underhåll av våra cyklar tillsammans med Tim i hans verkstad.

Stort fokus kommer att läggas på den del av säsongen då JBP har öppet och liftarna går. Dagligen från mitten av maj till sista augusti, vi har sommarlov förstås, men tiden direkt efter skolstart och innan skolavslutningen cyklar vi så mycket som möjligt. Under september och oktober kör vi i parken på fredagar. Via cykelklubben har vi även liftburen kvällsåkning. Vi cyklar vi så mycket vi kan liftburet, de dagar liften är stängd erbjuder tillfälle till viktig teknikträning i Dirtarenan och i Pumptrackbanorna samt XC i de sex mil specialbyggda MTB-stigar vi har i Järvsö.

Då det inte är barmarkssäsong åker vi till cykelhallar, tränar styrka/uthållighet och utvecklas på skidor och bräda i Järvsöbacken tillsammans med instruktörer på hög nivå. Bor du i byn eller har nära till Järvsö har du fantastiska möjligheter till förstklassig cykling på helger och lov från mitten av maj till och med höstlovet vecka 44. Järvsö bergscykelklubb (vars fantastiska projekt du kan läsa om nedan) har en växande cykelverksamhet på veckobasis som vi som skola gärna vill vara med och utveckla tillsammans med klubben och er elever.

Bergscykelklubben färdigställde en helt ny Dirtarena i Järvsö sommaren 2023! Perfekt ställe att slipa på sin teknik tillsammans med våra instruktörer och med kompisar efter skoltid. Vi kommer också köra MTB och vill du satsa mer på MTB än Downhill/Enduro är det möjligt. MTB på Järvsös vackra stigar är också en perfekt fritidssysselsättning. På cykla järvsö kan du läsa mer. Pumptrack i Järvsö skills park använder vi för att öva teknik, och banorna står ju här på plats även utanför skoltid.

Järvsö är utsedd till Sveriges bästa bikepark 2023 av Happyrides läsare och vid sidan av sveriges bästa bikepark JBP finns allt det som listas ovan: Dirtarena, Järvsö skills park och 6 mil MTB-stigar genom Cykla Järvsö.

Vare sig du vill bli bäst i världen inom Downhill, Enduro eller XC eller vill skaffa dig cykelkompetens och en ledarskapsutbildning för att arbeta som instruktör ges du på Järvsögymnasiet i samarbete med JBP bästa tänkbara utbildning för att nå ditt personliga mål.

NATURVETENSKAPLIG PROFIL

Förberedd för yrkeslivet och högskolestudierna

Efter studierna har du en bra grund att stå på med många certifikat och utbildningar som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden, samtidigt som du har grundläggande behörighet för vidare studier.

Läs äventyr med naturvetenskaplig profil

Läs naturvetenskap på ett gymnasium där du har både Sveriges kanske främsta cykelpark och fina alpina möjligheter! Inget annat gymnasium i Sverige har så nära till cykel- och skidbacken att varje lektion kan vara en aktivitetslektion då transport inte behövs, vi är redan där!

Cykelparken, skidbacken, klippväggen eller forsen. Allt finns helt nära skolan.

Har du redan siktet inställt på vidare studier på universitet eller högskola efter gymnasiet? Du kanske dessutom letar efter en naturvetenskaplig utbildning där du kan få praktik, kombinera dina teoretiska studier med praktiska kurser samt har ett intresse för äventyr och outdoor?

Efter gymnasiet

Du kan arbeta som guide eller instruktör kopplat till forsränning, paddling, alpin skidåkning, downhill, zipline/höghöjdsbanor eller arbeta i butiker, på anläggningar eller driva egen verksamhet kopplat till dessa aktivitetsområden. Eftersom du blir behörig till högskola kan du plugga vidare inom samma område, eller välja att plugga något annat om du känner att du vill gå vidare.

Väljer du att läsa vårt naturvetenskapliga kurspaket kan du direkt söka till t.ex. läkarutbildning, ingenjör eller det allra mesta högskola och universitet har att erbjuda.

Låter det intressant?

Hör av dig så kan vi berätta mer!