ÄVENTYRSTURISM

Vill du arbeta professionellt inom äventyrsturism? Äventyrsturism är utbildningen för dig som gillar downhill, alpin skidåkning, forsränning, klättring, kajakpaddling, MTB, zipline och fjällvandring. När du går ut gymnasiet kan du välja att arbeta som guide i någon eller några av ovanstående aktiviteter, starta eget företag eller plugga vidare. Valet är ditt!

På Järvsögymnasiet har vi en helt unik utbildning med äventyrsturism som inte finns på någon annan skola i Sverige. Vår kombination ger dig en praktisk entreprenörskapsutbildning i kombination med äventyr. Här fördjupar vi kunskaper inom äventyrsturism, entreprenörskap, hållbar turism och besöksnäring på en av Sveriges hetaste turistorter.

Äventyrsturism på hotell- och turismprogrammet

Utbildningen ger dig inspiration, kunskap och verktyg för att arbeta och utvecklas som människa och äventyrare i naturens alla element. Studierna varvas med teoretiska och praktiska moment, intressanta studiebesök och genomtänkt praktik på företag inom äventyrsbranschen. Du utvecklar ditt ledarskap genom hela utbildningen och din kompetens som företagare likaså då stor vikt läggs vid ledarskap och entreprenörskap vid sidan av det praktiska utövandet av äventyrsaktiviteter. Som äventyrsguide är du ofta egen företagare och inom turismbranschen finns många initiativrika människor med egna idéer de vill förverkliga, kanske är du en av dem? Järvsö är unikt då man ser till utbudet av aktiviteter och nivån arenorna håller. Vi har ett nära samarbete med flera starka aktörer i trakten såsom Järvsöbacken, Järvsö bergscykelpark, Upplev Järvsö, Järvsöguiderna och Orbaden Zip & Climb. En stor del av din utbildning kommer att vara knuten till dessa aktörer när det gäller såväl kurser som praktik, samtidigt ser vi oss också om och genomför aktiviteter på annat håll.

Högskolebehörighet

Hos oss läser du kurser så du blir behörig till högskoleutbildningar efter gymnasiet. Du läser alltså svenska 1-3 och har möjlighet att läsa matematik 2-3.

Möjliga certifikat och utbildningar:

  • Skoterkort
  • Skidlärarutbildning, SLAO
  • Grönt och rött kort i klättring
  • Livräddning i fält
  • Cykelguideinstruktör
  • Instruktör höghöjdsbana IAPA

Efter gymnasiet

Du kan arbeta som guide eller instruktör kopplat till forsränning, paddling, alpin skidåkning, downhill, zipline/höghöjdsbanor eller arbeta i butiker, på anläggningar eller driva egen verksamhet kopplat till dessa aktivitetsområden. Eftersom du blir behörig till högskola kan du plugga vidare inom samma område, eller välja att plugga något annat om du känner att du vill gå vidare.

Programblad

Låter det intressant?

Hör av dig så kan vi berätta mer!