VANLIGA FRÅGOR

Var kommer skolan ligga?

Vi startar vår skolverksamhet på Stationsgatan 27 – alldeles centralt i Järvsö och väldigt nära järnvägstationen. Läget har hela tiden varit viktigt för oss eftersom kommunikationerna med buss och tåg är jätteviktiga. Byggnaden är en historisk byggnad i Järvsö, som byggdes på 1950-talet och huserade då den lokala polisen. De senaste åren har byggnaden fungerat som kontor för olika aktörer och som mötesplats i och med Järvsö Workspace. Från och med augusti 2021 flyttar Järvsögymnasiet in och tar emot de första eleverna.

Hur gör jag för att välja spår?

Du som söker till Affärsutveckling och turism eller Äventyrsturism på Hotell- och turismprogrammet kommer att få välja Spetskompetensspåret eller Högskolespåret när du börjar hos oss. Det valet kan inte göras via antagningsenheten. Vi hjälper dig med det när du är antagen.

Hur ser rekryteringsprocessen av personal ut?

Vi får hela tiden intresseanmälningar, vilket är superkul! Intresset är stort. Vi skulle vilja sätta oss ner redan idag och börja rekrytera personal, men eftersom personalbehovet hänger ihop med söksiffror och antal klasser så måste vi vänta med rekryteringsprocessen till början av 2021. Vi kommer att lägga stor vikt vid val av personal oavsett om det handlar om lärare, elevhälsan eller servicepersonal. Vi söker legitimerad personal med ett brinnande intresse för sitt område och personer som känner att de vill och kan utvecklas tillsammans i Järvsögymnasiets anda.

Finns det planer på att införa en idrottsprofil? Att kombinera studier med en satsning inom t ex längdskidor, alpint eller cykel?

Vi vill verkligen ha alla dörrar öppna för skolans utveckling och i synnerhet med inriktningar som ligger i linje med Järvsös utbud. Här finns bästa tänkbara möjligheter för just längdskidor, alpint, cykel och andra outdooraktiviteter. Idag har vi kontakt med en utbildad elittränare som även är legitimerad lärare så förutsättningarna är goda om intresset finns hos eleverna. Det finns dessutom ett förslag från regeringen om att skrota NIU-utbildningarna i landets skolor. Med en sån förändring ritas kartan om och det blir likvärdigt för alla utbildningsanordnare att profilera sina utbildningar. Det ser vi som mycket positivt.

Kommer det att finnas ett fullständigt elevhälsoteam?

Elevhälsan kommer att vara en viktig och integrerad del i skolan, med ett bra elevhälsoteam med kurator, skolsköterska, speciallärare och skolledare. Elevhälsotemat ska arbeta hälsofrämjande samt erbjuda särskilt stöd.

Hur stort elevantal totalt planeras?

Elevantal är svårt att sia om. Det ligger i de sökandes intresse. I vår ansökan till Skolinspektionen har vi kalkylerat med 65 platser per årskurs fördelat på alla fyra utbildningar. Antal platser är inget bindande bara en prognos.

Hur stora klasser kan det handla om?

Vi sätter kvaliteten på utbildningarna främst. Däremot så sätter vi gränser för hur stor en grupp kan vara i olika ämnen. De yrkesförberedande utbildningarna har i regel färre elever per grupp medans de högskoleförberedande programmen har lite större grupper.

Låter det intressant?

Hör av dig så kan vi berätta mer!